PEKO

MPKY:n Pelastuskoiraryhmä harjoittelee aktiivisesti omana ryhmänään. Sulan maan aikana harjoituksia on 3-4 kertaa viikossa. Harjoitusmuotoina ovat perushaku- ja jälkitreenien sekä tottelevaisuuden lisäksi ilmareagointiharjoitukset, jäljennostot, partiointiharjoitukset, rakennusetsinnät, rakennetun alueen etsinnät, rauniorataharjoitukset sekä peltojälki.

Rauniorataa Mikkelissä ei ole. Tarvittavat harjoitukset on järjestetty vierailemalla muiden yhdistysten radoilla. Pääpaino on maastoharjoituksissa, sillä rauniokoirien tarve on marginaalinen verrattuna maastokoirien (kadonneen henkilön etsintä) tarpeeseen. Rauniot ja rakennukset sekä järvipelastus ovat erikoistumiskoulutusta. Niihin tutustutaan peruskoulutuksen ohella, mutta pääasiassa ne ovat kokeneempien koirakoiden lisäopintoja.

Miten mukaan toimintaan?

Uudet harrastajat ovat tervetulleita mukaan toimintaan! Harrastajilta odotetaan vilpitöntä kiinnostusta pelastuskoiratoimintaa kohtaan sekä aitoa halua kouluttaa itseään ja koiraansa pelastusetsinnän vaatimissa taidoissa. Toiminnan luonteesta johtuen tärkeää on myös omaehtoinen halu sitoutua harjoituksiin ja tavoitteisiin. Pelastuskoiran kouluttaminen on pitkäjänteistä työtä, joka vie aikaa ja vaatii kulkemista metsissä ja taajamissa myös sateessa, tuulessa ja pakkasessa.

Kaikki harjoittelu – niin koirien kuin ihmistenkin – tähtää ensisijaisesti tositilanteita varten. Yhdistys ei valitettavasti voi tarjota pelastuskoirakoulutusta henkilöille, jotka tähtäävät vain pelastuskoirakokeiden läpäisemiseen tai koiransa aktivointiin vailla kiinnostusta varsinaiseen etsintätyöhön.

Pelastuskoiraryhmän harjoituksiin pääsee tutustumaan ottamalla yhteyttä ryhmän vetäjään. Uudet harrastajat otetaan ryhmään kolmen kuukauden koeajalle, jonka jälkeen yhdessä ryhmän vetäjän kanssa käydään läpi kokemukset ja arvioidaan jatkamismahdollisuudet.

Hyvä lähtökohta pelastuskoiralle on jo valmiiksi suoritettu käyttäytymiskoe sekä jäljestämis- ja henkilöetsintäkoulutus. Nuorellakin koiralla pääsee kuitenkin mukaan tai vaikkapa ilman koiraa! Tärkeintä on ohjaajan asenne ja halua kouluttautua vapaaehtoiseksi auttajaksi.

Jos olet jo aiemmin harrastanut pelastuskoiratoimintaa ja muutat paikkakunnalle, ota yhteys pelastuskoiraryhmän ryhmänjohtajaan.

Yhteystiedot: ryhmänjohtaja Satu Tirkkonen, tirkkonensatu@gmail.com, 050 5313034